חשוב לנו לשמור על מערכת חיסונית חזקה כדי שתגן עלינו מפני מחלות שונות. אחד הגורמים לשמירת מערכת חיסונית איתנה הוא אכילת פירות וירקות מגוונים העשירים בסיבים תזונתיים, נוגדי חימצון, ויטמנים ומינרליים התורמים לתזונה מאוזנת.
אילו פירות וירקות מומלצים לשמירה על המערכת החיסונית?
ההמלצה היא לאכול כחמישה ירקות בצבעים שונים, ופרי אחד ביום. חולי סוכרת יצטרכו ייעוץ תזונאי קליני על מנת לקבוע את הכמות המומלצת. הנה מספר המלצות מובילות:
תפוח – תפוחים מסייעים לאיזון רמות הכולסטרול והסוכר בדם. התפוח עשיר מאוד בסיבים תזונתיים, דבר ההופך אותו לכמסייע בבעיות עיכול שונות ואידאלי לעיכול תקין. בנוסף, התפוח מכיל נוגדי חמצון החיוניים נגד שורה של מחלות, בינהן סרטן וסכרת.
בננה – מעבר לכמות האנרגיה הגבוהה, הבננה עשירה בוויטמין B6 התורם לתהליכי עיכול ולפירוק שומנים ופחמימות. כמו כן, ה-B6 שומר על יציבותה של מערכת העצבים ועוזר לסילוק מזיקים מהכבד ומהכליות. הבננה מכילה בנוסף גם כעשרה אחוזים מכמות הויטמין C המומלצת ביום ומסייעת בהגנה על התאים מפני רדיקלים חופשיים ובחיזוק המערכת החיסונית. גם מנגן מכילה הבננה, וזה תורם לתהליך ייצור הקולגן בגוף, המסייע לבריאות העור. הבננה בנוסף תורמת לבריאות הלב ומערכת העצבים הודות לאשלגן המצוי בה.
ובאשר לירקות:
פלפל אדום – זה הוא הירק הנבחר ממשפחת הירקות האדומים. קרטנואידים אדומים המהווים נוגדי חמצון, הנם המקור לצבעו האדום של הפלפל. הפלפל האדום מכיל כמות מרשימה ביותר של ויטמין C ומהווה מקור לשלל ויטמנים חיוניים נוספים כגון ויטמין: E, B וחומצה פולית. בנוסף, הסיבים התזונתיים שהפלפל האדום מכיל, תורמים למערכת העיכול ולתחושת שובע.
ירקות נוספים במשפחה: עגבניה, צנון וצנונית.
גזר – זה הוא הירק הנבחר ממשפחת הכתומים. הגזר עשיר מאוד בנוגדי חמצון, בויטמין A ו-B ובמינרלים כגון אשלגן, ברזל, נתרן ומים. אכילת גזר נמצאה קשורה בהפחתת הסיכון למחלות לב, סרטן ומחלות העין, וכשומרת על בריאות הערמונית, העצמות, כלי הדם, הכליות , המערכת החיסונית, הלב ואפילו על דרכי השתן.
ירקות נוספים במשפחה: דלעת, פלפל כתום ודלורית.
ברוקולי – זה הוא הירק הנבחר ממשפחת הירוקים וכמו כן נחשב לאחד הירקות המזינים והבריאים ביותר. הברוקלי שייך למשפחת המצליבים כמו כרוב, כרובית ועוד דומים, מה שמקנה לו את היעילות במניעת סרטן וכמעכב גידולים. בנוסף, לברוקולי ריכוז גבוה של נוגדי חימצון, ויטמנים ומינרליים,כגון: סידן. שיעור הספיגה של הסידן בגוף בעת אכילת ברוקולי גבוה בהרבה משיעור ספיגת הסידן בעת אכילת מוצרי חלב.
ירקות נוספים במשפחה: חסה, מלפפון, תרד, בצל ירוק, אפונה, אספרגוס וארטישוק.
כרוב סגול – ממשפחת הסגולים נבחר הכרוב הסגול מכיוון שהוא תוספת צבעונית לכל סלט ומנה, אשר מוסיפה לגופינו יתרונות בריאותיים רבים. הכרוב הסגול דל בקלוריות ובשומן ובדומה למשפחת הירקות הסגולים, מכיל אנטוציאנין, הפועל כחומר נוגד חמצון רב עוצמה (בכמויות גבוהות מכרוב לבן). בדומה לברוקולי, גם הכרוב הסגול שייך למשפחת המצליבים, ומכיל חומרים נוגדי סרטן. בנוסף, הכרוב הסגול עשיר בוויטמין C , משמש כמקור מצוין לסידן ותורם לטיהור וניקוי מערכת העיכול וכמו כן לתהליכי הרזיה.
ירקות נוספים במשפחה: סלק, בצל סגול וחציל.
בצל – בשל יתרונותיו, ממשפחת הלבנים נבחר הבצל. הבצל מכיל חומר בשם כרום, אשר יעיל בהפחתת רמות הסוכר בגוף וכתוצאה מזאת למניעת וטיפול בסכרת. הבצל עשיר בנוגד חמצון ודלקת בשם קוורטצין, המאט תהליכי הזדקנות, מחלות לב וכלי דם וכמו כן יעיל בטיפול ובדלקות ובאלרגיות שונות. בנוסף, הבצל עשיר ובוויטמין B ומסייע להורדת כולסטרול.
אם אתם רוצים לשמור על מערכת חיסונית בריאה וחזקה, בנוסף לאכילת פירוק וירקות אסור לפסוח על שינה טובה, פעילות ספורטיבית ומצב רוח טוב!